Munkába menet

Manapság egyre több ember ingázik a munkába. A lakóhely és a munkahely sok esetben másik településre esik, vagy egy nagyvároson belül kell megküzdeni a forgalommal. Én is sokat autózom így. Mondhatni, hogy ez már életformává vált. Még szerencse, hogy én imádok vezetni.

A mindennapi kilométerek nagyon igénybe veszik az autót, ezért oda kell figyelni a karbantartásra. Az olajcsere időpontja például egy kritikus pont. Ne halogassuk, ha már aktuálissá vált. A motorolaj életbevágó funkciókat lát el az autó szempontjából. Egyrészt kenőanyagként szolgál az érintkező alkatrészek között, és elszállítja a szennyeződéseket az égési térből, másrészt hűtő hatása van, meggátolja a motor túlmelegedését. Az olaj idővel azonban elfárad, és nem lesz képes megfelelően ellátni a funkcióit, ezért rendszeresen cserélni kell. Én ilyenkor el szoktam vinni egy szervizbe, mert még a megfelelő anyagok beszerzésével is gondom szokott lenni, amikor apukám megkér, hogy vegyek neki valamit a kocsijához. Ha pedig, hozzá is nyúlnék az autóhoz, azt hiszem, utána nagyobb bajok lennének. A szétszedés még csak-csak menne, de az összeszerelés már nem biztos.

Apu az ilyen rutin műveleteket, mint az olajcsere, saját maga szokta végezni. A szükséges dolgokat, viszont én szoktam beszerezni neki. Mindig ugyanazt a márkát használja, a liqui moly termékeit. Találtam egy webshopot a neten, ahonnan könnyen meg lehet rendelni minden ilyesmit. Az olajcseréhez nyilván szükség van valamilyen motorolajra. Már ebből is rengeteg féle van. A hosszú távú, megfelelő működés érdekében még külön adalékanyagokat is szoktak adni az olajhoz. Az olajszűrőt szintén cserélni kell az olajjal együtt. Általában apu mindig pontosan megmondja, hogy milyen típusúra van szüksége. Az olajnál viszkozitási osztályok alapján lehet válogatni. A termékek kiválasztása után megrendeljük, és akár ki is szállítják, vagy személyesen az autós boltokban át lehet venni, de pick-pack pontokra is kérhetjük a szállítást. Már régóta ugyaninnen rendelem az autóhoz szükséges anyagokat és még soha nem volt semmi gond a szállítással.

A felgyorsult életben nincs idő a boltban nézelődni, hogy mire lenne szükségünk. Sokkal egyszerűbb otthonról intézni az ilyesmit, mint már egy régebbi cikkben is említettem, mint szaladgálni ide-oda, amikor lehet nincs is az adott helyen a megvásárolni kívánt termék. Az internetes kereskedelem fejlődésének köszönhetően, egyre több árut szerezhetünk be könnyedén, online módon.

Sajnos az autóval kapcsolatos alap műveletek sem férnek bele az időmbe, apu már hozzászokott, hogy ő maga csinálja meg, én meg inkább elviszem szervizbe a kocsit, ha szükség van rá. Hozzá kell tenni, hogy azért a szélvédőmosó folyadékot még én is utána tudom tölteni, az tényleg egyszerűen és gyorsan megoldható dolog. A szélvédőmosót és a fagyállót is az említett oldalról, az olajwebshopról szoktam rendelni. Itt egyébként kerti gépekbe való olajokat is találunk, a liqui moly márka alatt például.  A fűnyíróba is innen szerzem be az olajat.