Mitől lesz egy baba játék egészséges?

Nemrég egy barátnőmnek kislánya született. Már nagyon rég óta az egészséges életmód, a hulladékmentesség és a különböző alternatív megoldások híve, úgyhogy a baba is ilyen szempontok szerint nevelkedik. Nagyon tetszik, ahogyan ők élik az életüket. Sok izgalmas dolgot megtudtam tőlük, úgyhogy most jöjjenek az ő tippjeik, egészséges, környezetbarát, kiegyensúlyozott gyerekneveléshez – még 3 éves kor előtt.

Baba játék

Egy éves kor előtt: minőség mindenek felett!

Amikor én voltam gyerek, az alig egy éves picik játékkészlete kimerült néhány csörgőben és rágókában. Akkoriban nagyon nehéz volt jó baba játékot kapni, pedig a legkisebb gyereknek is jót tesz, ha van egy-két olyan dolog, ami csak az övé.

Egy éves kor előtt:

  • Nagy, színes
  • Jól megfogható
  • Tartós és egyszerű
  • Kiváló minőségű

baba játékokra van szükség.

Persze ezek a játékoknak a sorsa talán a legmostohább: egy-két darabtól eltekintve a gyerekek nagyon hamar kinövik őket és nem nagyon játszanak velük egy-két évnél tovább.

A baba játék árak esetében a határ a pár száz forinttól a csillagos égig terjed. Sajnos itt is igaz: az olcsó húsnak gyakran híg a leve, könnyen lehet, hogy sorjás műanyag játékot, festett vacakot kapunk, ha nem megfelelő helyen vásárolunk. A nagyon drága játékokra szintén csak akkor van értelme áldozni, ha alaposan átgondoltuk a döntést. A legjobb készségfejlesztők ebben a korban az egyszerű, színes darabok, egy-két “fejlesztő”, foglalkoztató játékra érdemes csak beruházni. Ezeket viszont válasszuk meg nagyon gondosan. A barátnőmék a rokonságban egy webshopot szoktak ajánlani: innen rendelhet mindenki a pénztárcájának megfelelően, így biztos, hogy rendben lesz az ajándékok minősége, illetve a termék a kicsi korához is illeni fog.

Baba játék

Baba játék – ne fogdosd!

A webáruház nem csak a rokonok életét és az ajándékozást könnyíti meg, de abban is segít, hogy ne összefogdosott, piszkos játékot vigyünk haza. Egy internetről rendelt játék még mindig kevesebb kézen megy keresztül, mint az, amelyik egy nagyáruház polcán porosodik. A megrendelt játékot sokszor ki sem bontják a dobozából, amíg hozzánk meg nem érkezik. Egyébként is szeretek a neten shoppingolni, de baba játék ügyben végképp meggyőzőnek tűnik a dolog.

Búgócsiga és kerekes bárány

Amikor a gyerekek már kicsit nagyobbak, a barátnőmék két dologra esküsznek: nagyon szeretik a mozgós játékokat, például a szélpörgőt és a búgócsigát, illetve az egyszerű, de szimbolikus darabokat, a figurákat. A kislánynak kerekes lova, báránya is van, ezekkel remekül el tudja kezdeni a szerepjátékok gyakorlását is.

Egyszerű figurákból mi egy készletet szoktunk vásárolni, ha kicsiknek keresünk ajándékot. Ezeket a játékokat így sokáig lehet használni: a totyogóknak érdekes támaszkodós, tologatós játék, a kicsit nagyobbak pedig nyájként terelgetve, gazdasági udvart berendezve tudják hasznosítani őket a szerepjátékok során.

Egy ismerős ikerpárnak most egész kis nyájat vásároltunk – sokat segít, hogy 20 ezer forint rendelés felett a kedvenc webáruházunkból ingyenes a szállítás. 😉

baba játék

Zenélő játékot csak átgondoltan!

Állítólag, aki szereti a gyerekes ismerőseit, az nem vesz a kicsiknek olyan játékot, amelyik hangot ad vagy zenél – de a barátnőm szerint ez hülyeség. Egyrészt mindenből ki lehet venni az elemet – mondja ő nevetve, másrészt pedig léteznek igenis szép és igényes zenélő játékok is. Az ő kislányuk is egy zenélő forgó hangjára alszik el. Csak egyszer játsszák le a dallamot – de ez bőven elég ahhoz, hogy a kicsi megnyugodjon és tudja, hogy eljött az alvás ideje.

Itt is áll a szabály: a minőségre nagyon kell figyelni. Olyan játékot kell választani, amelyikben az elemek stabilan rögzülnek, amelyik nehezen törik vagy sérül meg és tiszta, szép hangja van. Ha így teszünk, a szülőknek és a kicsiknek is kedvezni tudunk.

Sok vagy kevés?

A barátnőmék kategorikusan a sok baba játék ellen vannak, ők a családtól is inkább kevés, jó minőségű darabot kérnek – a már fent említett webshopos módszert használva. Ha később majd nagyobb lesz a gyermekük, építőjátékokat és olyan darabokat fognak kérni, amelyeket a szerepjátékok során is fel lehet használni – ahogyan például a feljebb emlegetett kerekes bárányt is.

A jó minőségű játékok nagy előnye, hogy akár két-három babát is kiszolgálnak. A barátnőm is tervezik, hogy a legjobb darabok öröklődni fognak. Szóval, ki vásárlást tervez, nyugodtan szánjon kicsit nagyobb összeget baba játékra – szerencsés esetben több kicsit is boldoggá tehet az ajándékkal.