Mit kell tudnom ahhoz, hogy külföldön dolgozhassak

 

 

austria-385942_1280

 

Sokan úgy gondolják, hogy milyen egyszerű is ez a dolog, kimegyek, és dolgozom. Pedig ez nem így van! Arra is fel kell készülni, hogy valaki ki szeretnénk menni, dolgozni.

Nyelvismeret szükséges-e

Senki ne gondolja, hogy semennyi nyelvtudással munkát talál külföldön. Akinek ezt állították, az nem igaz. Hiszen gondoljunk csak bele, valahogyan meg kell értenünk, hogy mit mondanak nekünk, hová kell mennünk, mit is kell csinálnunk, és még ezer másik kérdés merül fel?!

A szükséges nyelv beszélési szintjének meghatározását akkor tudjuk pontosan, ha tudjuk, mely részre szeretnénk menni, dolgozni.

Ausztria hivatalos nyelve, a német. Persze minden résznek, megvan a maga sajátos tájszólása is még ez mellé.

Ha mondjuk mosogatónak megyünk ki, természetesen nem szükséges a nyelv perfekt használata, mivel a vendégekkel nem kommunikálunk, a konyhán pedig majd igyekeznek segíteni, hogy mindent megértsünk.

Más, ha mondjuk felszolgálónak jelentkezünk, ez esetben, elengedhetetlen, a megfelelő nyelvtudás, hiszen nem csak azt nem értjük, hogy a főnökünk mit vár el tőlünk, hanem azt sem, hogy a vendég mit szeretne?!

Mi a teendő, ha külföldön dolgoznék

Ha a nyelvtudásunk megfelelő, és ha szükséges, szakmai képzéssel is rendelkezünk, nincs is más dolgunk, mint jelentkezni egy külföldi munkára.

A szakmai bizonyítványunkat, és az önéletrajzunkat mindenképpen szükséges lesz lefordíttatni német nyelvre.

A munkakeresést jobb, ha egy közvetítő cég segítségével tesszük meg, mert így gyorsabban nagyobb hatékonysággal találhatunk munkát. Nekik megvan a megfelelő kapacitásuk arra, hogy hatékonyan, és gyorsan eljusson a jelentkezésünk egyszerre több száz hotelhez is!

Egy ausztriai állás elnyerése, nem igényel nagy erőfeszítéseket. Ha már az önéletrajzúnk elindult, csak várnunk kell arra, hogy a hotelek, panziók jelentkezzenek a levelünkre. Ha kaptunk válaszlevelet, akkor csak ki kell választanunk a nekünk megfelelőt, és fel kell venni a kapcsolatot velük. Ha pedig mindent leegyeztettünk, akkor csak a nagy utazás vár ránk, és hogy helytálljunk a választott munkahelyen.