A legfontosabb tudnivalók házvásárláskor

Az emberek akkor érzik magukat biztonságban, ha mindenről tudnak, nincs meglepetés, nincs olyan tényező, ami ismeretlen előttük. A megszokás egyfajta menedék is, a kiszámíthatóság menedéke. Időnként azonban muszáj kockáztatni egy kicsit, a haladás érdekében. A házépítés tökéletes példa erre. A legtöbb ember nem ért ahhoz, hogyan kell házat építeni, fogalma sincs a felhasznált anyagok minőségéről, milyen szabályoknak kell megfelelni és még sorolhatnám. Ilyenkor több különböző embert bíz meg azzal, hogy ezeket a dolgokat elrendezzék. Mérnököt keres, ácsot hív, kőműveseket fogad fel, hogy elvégezzék a munkát. Ezzel azonban egy kiszolgáltatott helyzetbe kerül, hiszen laikusként nehezen ellenőrzi a szakértők munkáját. A saját biztonságunk érdekében, ilyenkor elkezdjük beleásni magunkat z építészet rejtelmeibe, hogy minél több mindenről legyen fogalmunk. Véleményeket kérünk barátainktól egyes cégekkel kapcsolatban, és különböző ajánlatokat vizsgálunk meg, és hasonlítunk össze. Mindezzel azt a terület szeretnénk csökkenteni, ami ismeretlen számunkra. Sokan ezért inkább bele sem vágnak egy ilyen projektbe, inkább maradnak a vásárlásnál. Ott legalább tudják, mit kell megnézni (lényegében azt, ami érdekli őket), és a látottak alapján eldöntik, hogy hajlandóak-e annyit fizetni, amennyit kérnek az ingatlanért, vagy inkább alkudoznak, esetleg szó nélkül tovább állnak, mert valami nem nyerte el a tetszésüket. Sokkal egyszerűbbnek tűnik a dolog, pedig itt is akad buktató bőven. Ezért is olyan fontos az ingatlan értékbecslése.

Nézzük meg, hogy miben lehet hasznukra egy ilyen cég embere, mit profitálunk az együttműködésből, mit kaphatunk a pénzünkért.

Először oszlassuk el a fenntartásokat. Biztos sokan hallottak már rosszat erről a szakmáról is, és pont ezért fontos tisztázni ezt-azt. Talán a leggyakoribb probléma, hogy a szakember és az ügyfél között nem jön étre szimpátia, sőt kölcsönösen nem kedvelik egymást, ami kihatással lehet a munkára. Egy rossz vélemény pedig óriási hátrányt jelenthet, adott esetben akár a hitelt is bukhatjuk miatta. Ez a lehetőség pedig mindig fenn áll, ha emberek kerülnek kapcsolatba egymással. Mit tehetünk azért, hogy elkerüljük az ilyen kellemetlen szituációkat? Egyszerű a válasz, válasszunk jól céget. A komolyabb vállalkozások ugyanis pénzfizetési garanciát biztosítanak hiba esetén, vagy akkor is, ha az ügyfél elégedetlen valamiért. Ez garantálja azt, hogy ne érjen minket anyagi kár, egy esetleges félresikerült ismerkedés miatt. Ráadásul igazságügyi szakértő is megvizsgálja az elkészült munkát, ami tovább csökkenti a hiba, vagy szándékos csalás esélyét. Amennyiben ilyen céggel kezdünk szinte ezer százalék, hogy nem járunk pórul. Persze ettől függetlenül érdemes elolvasni néhány kommentet az adott partnerjelölttel kapcsolatban, esetleg körbekérdezni barátainkat, hogy tudnak-e valamit. Jó választás esetén tehát biztonságban vagyunk, térjünk is át a haszonra.

Kezdjük a vevő szemszögéből. Amikor házvásárlásra adjuk a fejünket, szeretnénk minél olcsóbban, minél jobb ingatlanhoz jutni. Ez természetes, de nem szabad elfelejteni, hogy az eladó meg épp ellenkezőleg, minél több hasznot igyekszik besöpörni. Ilyen esetekben nagyon is jól jöhet egy szakértő, aki hitelesen képes megállapítani a szóban forgó portéka valós értékét. Mivel valószínűleg mi nem értünk eléggé az ingatlanokhoz, így nem fogjuk tudni eldönteni, hogy mikor fizetünk rá és mikor nem, vagyis könnyen spórolhatunk pár százezer forintot, de adott esetben akár milliókat is. Ez bőven elég érv kell, hogy legyen.

Természetesen azzal az esettel is számolni kell, amikor mi vagyunk az eladók. Ilyenkor is jól jöhet egy profi értékbecslő, mégpedig az idő és a hirdetés költségeinek csökkentése érdekében. Könnyen megeshet, hogy mi is túlértékeljük otthonunk képességeit, és így túlárazva rakjuk ki a piacra. Ebben az esetben jó ideig nem találunk majd vevőt, és csak feleslegesen fizethetjük a reklám díjait, míg végül úgy is engedünk az árból. Ezért sokkal jobb már az elejétől tudni, mennyit is ér valójában az ingatlanunk, hiszen így kapásból a megfelelő áron kínálhatjuk fel, vagyis hamarabb találunk majd vevőt, kevesebb ideig tart majd a hirdetés.

Elmondhatjuk tehát, hogy saját biztonságunk érdekében, és a különböző buktatók elkerülése végett, akár vevők vagyunk, akár mi szeretnénk eladni lakásunkat, érdemes értékbecslő segítségét kérni. Ráadásul nem csak ilyen téren, de akár vállalkozások eladásánál, felszámolásánál, pályázatoknál, vagy ingóságok beszerzésénél, eladásánál is nagy segítséget nyújthatnak az ilyesmire szakosodott emberek. Érdemes ezért ilyen esetekben is jól körülnézni a piacon, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki terveinkből.