Házvásárlás II: még néhány fontos tudnivaló

Nemrég kaptam egy érdekes levelet a blog egyik olvasójától. Nagyon sok értékes tanácsot adott benne, ezért úgy döntöttem, feltétlenül érdemes ide is beszerkeszteni.

Az apropó a házvásárlásról szóló bejegyzésem volt. Akkor az ingatlan értékbecslés fontosságáról beszéltem, de kihagytam néhány nagyon fontos szempontot. Az olvasóm levele erre hívta fel a figyelmet.

“Az ingatlan értékbecslés természetesen egy kihagyhatatlanul fontos dolog. De ennek a módszernek azért megvannak a maga korlátai. Egy hozzáértő ingatlan értékbecslő bevonása sem garantálja, hogy tökéletes képet kapunk arról, hosszú távon, nekünk, személyesen mennyit fog érni az ingatlanuk. Ehhez nem árt kicsit több dolgot átgondolni.
Belsőépítész vagyok, ezért sok ügyfelemnek segítettem már lakást, házat vásárolni. Mivel gyakran évekig dolgozunk együtt, úgy érzem, hogy van rálátásom arra, mitől lesz egy lakás jó, mik azok a dolgok, amelyek miatt a tulajdonosa megelégedéssel fogja használni az ingatlant.
Sok év tapasztalattal a hátam mögött azt mondhatom, hogy hosszú távon az energiahatékonyság az, ami a legjobban számít. A szobák elosztása, a helyiségek mérete, a színek, formák, sőt, azt kell, hogy mondjam, bizonyos határokig a lakás környezete is változtatható, ha időt és türelmet tudunk szentelni ezeknek a folyamatoknak. De az energiahatékonyság olyasmi, amivel már az építkezés elején számolni kell.”

A levél nagyon sok érdekes tanácsot tartalmaz. Felhívja a figyelmet például, hogy érdemes megnézni a lakás tájolását, azt, hogy van-e lehetőség napkollektor vagy napelem-rendszer kialakítására. Meg kell nézni azt is, hogy mennyire van “hatalmunk” a szigetelésrendszer felett: lehet, hogy mi modern szigetelést használunk, a szomszédunk viszont kicsi figyelmet sem fordít rá, így a lakásuk gyakorlatilag elszívja a hőt a miénktől.

Az olvasóm egy hasznos történetet is megoszt velünk:

“Volt egy ügyfelem, aki egy nagyon rossz állapotú lakás megvásárlásakor kötött zseniális üzletet. Egy padlófűtés kalkulátort használt. Több félkész ingatlant is megnézett és kiszámolta, hol, mennyiért lehetne padlófűtést kialakítani, úgy, hogy a tetőre napelemet is telepíthessen. Egy elektromos fűtésrendszer segítségével ugyanis rengeteget lehet spórolni. Félkész lakások esetében elég, ha a padlón a szerelőbeton megvan, már lehet is telepíteni, jóval olcsóbb, mint egy kész lakás esetében kidolgozni a burkolást. A félkész házak ráadásul jóval kevesebbe kerülnek… Se nem telek, se nem beköltözhető ingatlan, ugye…
Az elektromos padlófűtés nagyon sokat hozzátett a lakás értékéhez, amikor az ingatlan elkészül. A kissé romos, félbehagyott házból egy olyan lakhelyet varázsolt, amelyik egészségesnek, majdhogynem luxus színvonalúnak hatott. Gyakorlatilag megduplázta a hely értékét.”

Az elektromos padlófűtéssel kapcsolatban a levél sok más szempontra is felhívta a figyelmet. A soraiból egy olyan filozófia bontakozik ki, amit érdemes minden ingatlan vásárlásnál követni.

“Az elektromos padlófűtés további nagy előnye, hogy későbbiekben gyakorlatilag törődés mentes lesz a fűtési megoldás. A gyártó, kicsit nagyvonalúan 15 év garanciát vállal a rendszerre. Ez azt jelenti, hogy majdnem másfél évtizedet élhetünk úgy, hogy nem kell a fűtés meghibásodása miatt aggódnunk. Nincsenek hirtelen kiadások. Ha utána gondolunk, nagyjából ez a 15 éves ciklus az, amikor egyébként is nagyobb felújításokat eszközölnénk.”

Az olvasóm még egy nagy előnyt említ.

“Maradva az elektromos fűtés példájánál… Az ilyen fűtéshez érdemes például arra is gondolni, hogy a rendszerhez napelem csatlakoztatható. A napelem visszatáplálja az elektromos hálózatba azt az áramot, amit a nap segítségével megtermel. Ez azt jelenti, hogy a fűtés költsége akár nulla forintra is kihozható.”

Az elektromos fűtést még az értékbecslés is ritkán sorolja a takarékos megoldások közé, pedig valójában az is lehet. Ráadásul viszonylag luxus megoldásnak számít, így, bár a papírokon nem látszik, sokat emel a lakás értékén, vagyis inkább… a használati értéken. Holott, a kialakítása nem kerül többe, mintha mondjuk gázos kazánt használnánk.

A segítségével elkerülhetjük a baleseteket: senki nem fogja a kezét megégetni a forró fém alkatrészekkel, nincsen szén-monoxid szivárgás, sőt, a gyerekek sem fáznak fel, ha mezítláb szaladgálnak a padlón.

Az elektromos padlófűtés nagyon jó példája annak, hogy egy-két ügyes megoldással ügyesen spórolhatunk.

Köszönöm szépen az olvasómnak, hogy az ötleteit megosztotta velem – szerintem az olvasásnak, blogolásnak éppen az a lényege, hogy ilyen, sajt tapasztalatból táplálkozó okosságokat meg tudjunk osztani egymással.